Kako spasiti turističku sezonu?

U sinoćnjoj emisiji Otvoreno HRT-a gostovao je predsjednik Udruge Privatnih Iznajmljivača Zadar Daniel Radeta koji je u emisiji koja se bavila turizmom između ostaloga kazao:

-Situacija u Zadru poprilično neizvjesna jer nemamo komunikaciju s Ministarstvom turizma i nemamo jasne upute. Mi smo tek danas nakon što je Europska komisija izašla s preciznim uputama saznali kako će izgledati putovanja. To se svodi na jedan higijenski minimum koji će iznajmljivači lako postići. No ono što me zabrinjava je što se u emisiji ne razgovara o tome kako ćemo mi to privući goste u našu zemlju. Neće samo naša zemlja otvoriti svoje granice, otvorit će i druge zemlje. Jedna je Njemačka odlučila spustiti porez s 19 na 7 posto ugostiteljima. Pitanje je što će učiniti Hrvatska?

– Puno je nerazumijevanja od strane Vlade i Ministarstva turizma, a to dokazuje i ova rasprava u studiju. Kada govorim o iznajmljivačima, onda mislim na one male iznajmljivače kojima je turizam i iznajmljivanje jedini prihod. Nažalost, baš ti iznajmljivači su ostali bez ikakvih prihoda i država ih se uopće nije sjetila. Profitirali su oni najveći, dok su mali postali još i manji.

Osvrnuo se i na rad vjerojatno najnesposobnijeg direktora Turističke zajednice Grada Zadra u povijesti, Marija Paleke:

– Za sada nema nikakvog modela kako bi se pomoglo tim ljudima. Sezonu mogu spasiti samo stručni ljudi na ključnim funkcijama u turizmu. Da Vam budem iskren, ja ne vidim te kapacitete. Imamo jedan loš primjer i iz Zadra gdje je direktor Turističke zajednice nažalost kineziolog i nema puno stručnog znanja. Svi skupa smo u velikom problemu i ostaje samo nada u pozitivan ishod – kazao je Radeta.

Cijelu emisiju možete pogledati ispod ovog teksta.