NOVI UDAR NA IZNAJMLJIVAČE PRIVATNOG SMJEŠTAJA

Grad Zadar, kao i ostale jedinice lokalne samouprave na području naše županije, ali i Hrvatske, do 31. siječnja trebao bi donijeti  Odluku o visini paušalnog poreza, a koji bi prema novim izmjenama  mogao iznositi od 150 do 1.500 kuna po krevetu. Ukoliko Grad u zadanom roku ne donese odluku, visina paušalnog poreza po krevetu odnosno po smještajnoj jedinici u kampu, određuje se u iznosu od 750 kuna.  Iznajmljivači ističu kako je ovo poskupljene od gotovo 250 posto u odnosu na prošlo razdoblje, kada se plaćao paušal po krevetu od 300 kuna.

100.000 kreveta na području Zadarske županije

U Gradu Zadru smo provjerili pripremaju li se za izmjene te imaju li  možda već informacije o tome koliki će odrediti paušal te smo dobili  kratki odgovor.

– U tijeku smo izrade Nacrta prijedloga Odluke o visini paušalnog poreza, no još čekamo stupanje na snagu Pravilnika o paušalnom oporezivanju djelatnosti iznajmljivanja i organiziranja smještaja u turizmu kojim će se definirati način utvrđivanja i obračuna visine paušalnog poreza.  Tek kada ministar financija donese navedeni Pravilnik moći ćemo naš  Nacrt Odluke uputiti na javno savjetovanje, a iznos tj. visinu paušalnog  poreza u konačnici će utvrditi Gradsko vijeće Grada Zadra u za to zakonom propisanom roku, pojasnili su iz Grada.

Međutim, čini se da nadležni za ovo pitanje u Gradu Zadru ne znaju  kako je Pravilnik već stupio na snagu, odnosno kako je navedeno u web  izdanju Narodnih novina da “Ovaj Pravilnik stupa na snagu prvoga dana  od dana objave u Narodnim novinama”, a što je bilo 2. siječnja. Osim toga, ove izmjene su najavljene prije najmanje šest mjeseci, pa ostaje nejasno kako to da Grad još uvijek nije izradio Nacrt prijedloga Odluke, a  koje se tiču gotovo 20.000 iznajmljivačkih obitelji sa 100.000 kreveta na  području Zadarske županije.

Provjerili smo duge gradove te su Pula i Rijeka već izradile nacrte prema kojima neće mijenjati visinu paušalnog poreza, dok se dalmatinskim  gradovima izgleda ne žuri, pa tako ni Zadar, ali ni Šibenik i Split, kao ni  Dubrovnik još uvijek nemaju informacije o tome hoće li mijenjati  paušalni porez. Iznajmljivači pored poreza plaćaju i boravišnu pristojbu,  koja je najveći dio u paušalnom iznosu po krevetu. Ona je do ove godine  bila 300 kuna po krevetu, a od 2019. godine će biti 345 kuna godišnje po  krevetu.

“Najgora stvar koja se mogla dogoditi”

I u Turističkoj zajednici Grada Zadra provjerili smo što misle o povećanju paušalnog poreza za iznajmljivče te kakav će to odjek i utjecaj  imati na iznajmljivače.

– Grad Zadar održat će sastanak s Turističkom zajednicom grada Zadra  s ciljem usuglašavanja mišljenja vezanog za visinu iznosa poreznog  paušala. Odluka treba biti donesena do 31. siječnja 2019. godine na razini jedinica lokalne samouprave, odgovor je koji smo dobili iz TZ-a Grada  Zadra na naš upit da prokomentiraju na koji će se način ovaj odgovor  odraziti na zadarski turizam od kojega živi velik broj ljudi.

Danijel Radeta, predsjednik udruge zadarskih iznajmljivača rekao  nam je kako je ova odluka najgora stvar koja se mogla dogoditi u 2019.  godini.

– Ovo je očajnički potez Vlade da uzmu novce, a kojem su se na udaru  našli građani i iznajmljivači. Maksimalan paušal je 1.500 kuna po krevetu  što je ogroman udar na građane. Naime, morate imati na umu da je velik  broj građana prisiljen baviti se turizmom jer nemaju posla. Mislim da će  ove mjere pogoršati ponudu obiteljskog smještaja jer će iznajmljivači,  umjesto da ulažu u objekte, novce trošiti na plaćanje nameta, rekao je  Radeta istaknuvši kako od ovog Pravilnika ne očekuje ništa dobro. Ističe  kako postoje načini da se zaštite iznajmljivači kao što je na primjer  učinila Općina Tisno koja je odlučila kako neće povećavati paušal.

– Apeliramo na lokalnu vlast da i oni ne dižu cijene već da ih ostave na  razini dosadašnjih, kazao je Radeta.

Izvor: Zadarski List