Prijava i odjava turista eVisitorom dostupna i kroz servis eGrađani

Hrvatska turistička zajednica pohvalila se dobrim rezultatima predsezone. U prvih 5 mjeseci ove godine zabilježeno je oko 8,356.000 noćenja, što je 605.000 više nego u istom razdoblju prošle godine.

Za dio povećanja možda je zaslužno uvođenje sustava eVisitor kojim iznajmljivači od početka godine mogu prijaviti i odjaviti goste, a od danas je povezan s nacionalnim sustavom e-Građani.

Digitalizacija pojednostavljuje proceduru turističkim djelatnicima, ali i inspektorima u borbi protiv iznajmljivanja na crno. Za prijavu ili odjavu gosta više nije potrebno odlaziti u ured turističke zajednice.

Svaki iznajmljivač može svoje goste upisati digitalno, no žale se kako je previše podataka koje treba unijeti. Iziskuje puno vremena, vi da bi prijavili 5-6 gostiju, treba vam pola sata da unesete sve podatke, kaže Daniel Radeta, iznajmljivač. Prilog pogledajte ovdje!

Drugima pak nije problem vrijeme, nego digitalizacija. Oko 10% je takvih iznajmljivača kojima će i dalje s prijavom pomagati turističke zajednice. Dosad se u eVisitor upisalo 94.000 subjekata. Hoteli i kampovi već početkom godine, a do danas i gotovo 69.000 malih iznajmljivača i 15.000 vlasnika vikendica. I “vikendaši” se moraju upisati u eVisitor jer ih tako obvezuje zakon koji je na snazi 20 godina, kažu u Hrvatskoj turističkoj zajednici.

S ovog jednog, kažu, dobro zaštićenog virtualnog mjesta bolji će pogled imati i inspektori koji love iznajmljivače “na crno”. U ovom trenutku mi smo u mogućnosti, jer je spojen sustav i na Carinu i na turističku inspekciju i možemo iskontrolirati tko radi po regulama, tko je u sustavu, tko nije, izjavio je Anton Kliman, ministar turizma.

Usluga eVisitor i dalje će se razvijati, no ostaje jedinstvena i jedina baza za sve iznajmljivače.

Izvor: vijesti.hrt.hr