DANIEL RADETA: “Politička elita i nesposobni kadrovi su odgovorni za katastrofalne razultate u turizmu!”

Nedostaje nam jasna strategija razvoja turizma

Daniel Radeta, predsjednik Udruge iznajmljivača privatnog smještaja u Zadru, kaže da je sezona lošija, a za to ponajviše krivi one koji su zaduženi za brendiranje destinacije i njenu promociju.


– Svatko tko se bavi turizmom u našem gradu reći će kako je ova sezona puno lošija od prijašnjih. Nema opravdanja za ovo što se događa, a kao odgovorne vidim isključivo one osobe koje su zadužene za kreiranje politika, sadržaja, promocije i brendiranja destinacije, ističe Radeta naglašavajući kako nam nedostaje jasna strategija razvoja u turizmu koja bi definirala kojim se točno turizmom bavimo ili želimo baviti.
-Nažalost, mi ni dan danas ne znamo tko nam je ciljana publika, a siguran sam kako direktor turističke zajednice zna još i manje. Godinama se govorilo kako u Zadru, pa i ostatku Hrvatske, nedostaje smještajnih kapaciteta i kako zaostajemo za drugim jakim turističkim središtima. Danas, kada smo privatnim investicijama izgradili te kapacitete, mediji krivnju za loše rezultate prebacuju na iznajmljivače, obrtnike i male firme, kaže Radeta dodajući kako ta poruka dolazi od onih koji žive od floskula i spinova te na ovaj način žele prikriti svoj nerad i nesposobnost za tako odgovorne funkcije.


-Jesu li se ti isti ikada zapitali koliko poreza, raznih nameta i davanja i paušala treba platiti u državni proračun tijekom čitave godine samo kako bi se održavao posao u turizmu koji u Hrvatskoj traje jedva 60 dana? Ta ista politička garnitura o kojoj govorim od trenutka preuzimanja vlasti do danas nije napravila apsolutno ništa, smatra Radeta konstatirajući kako je prva sjednica Vlade bila ujedno i prvi čavao u lijes hrvatskom turizmu kada su odlučili porez s 13% vratiti na 25%. Danas ti isti, nastavio je Radeta, umjesto da ispravljaju učinjene greške, otvaraju neke nove epizode s podizanjem paušala i boravišne pristojbe što bi još dodatno moglo pospješiti ove negativne trendove.

Zadru nisu problem Grčka i Turska

Osvrnuo se Radeta i na povratak Grčke i Turske o čemu se dosta priča posljednjih dana.
-To je činjenica, ali isto tako je smiješno uspoređivati te destinacije s problemom nedolaska gostiju u Zadar. Stvarni problem je to što mi već sada imamo konkurenciju na svega 50 kilometara udaljenosti od Zadra gdje su nas neka sela, manja mjesta i gradovi pretekli po broju noćenja. Zanimljiv je i podatak kako je u Zračnu luku Split prošlog mjeseca sletjelo oko 140 tisuća putnika što se ne može usporediti s ovom našom provincijalnom Zračnom lukom Zemunik, smatra Radeta istaknuvši kako je problem velik i ne tiče se samo malih iznajmljivača nego svih onih koji žive od turizma.
-Bit će jako teško zaustaviti ova negativna kretanja u turizmu ako se ne poduzmu neke ozbiljne i sustavne mjere, zaključio je Radeta.

Izvor: Zadarski List