Rekategorizacija kao još jedan namet za iznajmljivače

Obiteljski smještaj treba kategorizirati po posebnim uvjetima

Kao što je već poznato, ministar turizma Gari Capelli najavio je izmjene Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti i to vezano uz rekatogorizaciju obiteljskog smještaja koji je kategoriziran prije 1. rujna 2007. godine. Time bi se, po najavama ministra i njegove pomoćnice Monike Udovičić, izjednačila neravnoteža u kategorizaciji obiteljskog i hotelskog smještaja, budući da je obiteljski smještaj (koji je kategoriziran prije navedenog datuma) kategoriziran prema blažem Pravilniku koji je tada bio na snazi.

Ovim potezom, navodno u svrhu sistematizacije, privatnim iznajmljivačima nametnuti će se dodatan financijski i administrativni teret, a strah nas je da će se to odvijati ususret ili u tijeku turističke sezone. Zajednica obiteljskog smještaja pri HGK upozorila je da je izjednačavanje obiteljskog i hotelskog smještaja u kontekstu kategorizacije nestručno te su predložili posebnu kategorizaciju obiteljskog smještaja sa kojom se i mi slažemo. Smatramo da obiteljski i hotelski smještaj nebi trebali biti isto opterećeni i to ne samo radi obujma poslovanja, nego i radi različitih ciljanih skupina gostiju. Prema medijskim natpisima, rekategorizacija najviše bi pogodila iznajmljivače apartmana iz razloga što se povećava kvadratura soba, tj. svaka soba će trebati imati svoj toalet. Tim guranjem u isti koš ministarstvo pokazuje da ne razumije stratifikaciju turističkog smještaja i cilj pojedinih ugostiteljskih djelatnosti te dodatno potiče fenomen masovnog turizma.

Iz navedenih razloga, ali i zbog toga što do sada nije obznanjen nacrt Zakona, smatramo da su ove najave jako neozbiljne. One će dovesti do dodatne konfuzije i opterećenja privatnih iznajmljivača ususret turističkoj sezoni. Udruga privatnih iznajmljivača Zadar smatra da bi obiteljski smještaj trebalo kategorizirati po posebnim uvjetima kvalitete, o kojima ćemo i pisati.

Predsjednik Udruge iznajmljivača privatnog smještaja Zadar,

Daniel Radeta