U prijedlogu novi zakon ministra G. Capellia o zabrani otvaranja novih apartmana


Hoće li dići do zabrane otvaranja novih smještajnih jedinica?

U rubriku “vjerovali ili ne” svakako ulazi i novi prijedlog zakona ministra Gari Capellia o zabrani otvaranja novih privatnih smještaja, tj. apartmana koji se u Uredu državne uprave vode kao domaćinstva. Da je ovo sad poprilično već ozbiljan problem i kako je Vlada u potpunosti izgubila kompas govore i brojke. Turizam direktno generira 16,9% BDP-a, to jest, zaradu veću od 10 milijardi Eura. U prijevodu to znači da Hrvatska i njeni građani žive od turizma i da je to jedina zdrava privredna grana u Hrvatskoj.

Nažalost, turizam se u Hrvatskoj događa stihijski, a ne zaslugom naših veleuma koji sjede u ministarstvu i donose ovako katastrofalne odluke. Turizam danas isključivo ovisi o privatnom angažmanu i entuzijazmu naših građana koji sukladno svojim mogućnostima stvaraju turistički sadržaj i potencijal za rast i napredak.

Nova odluka je dokaz da ministar turizma nema dovoljno znanja i jasnu strategiju u kojem smjeru treba ići Hrvatski turizam i zaboravljaju na činjenicu kako uz to što građani stvaraju vlastiti prihod od najma, isto tako pune i državni proračun raznim davanjima. Zabrana kao opcija u prijedlogu ovog zakona nikako ne bi smjela postojati i takva prava i odluke moraju isključivo proizlaziti od vlasnika nekretnine.

Ministre, pilate granu na kojoj sjedite, i to ne samo sebi, već i građanima!

Predsjednik Udruge, Daniel Radeta