UTJECAJ EPIDEMIJE KORONAVIRUSA NA MALE IZNAJMLJIVAČE

1.       Kakva je situacija s bukingom kod privatnih iznajmljivača u zadnjih mjesec i pol dana od izbijanja epidemije?

Situacija je izrazito loša. U zadnjih mjesec i pol dana od izbijanja epidemije promijenilo se puno toga i ovaj turistički sektor, turističke agencije, kao i sve što je vezano za turizam bilježi ogromne gubitke. Rezervacije u prethodnom periodu su otkazane, što je u potpunosti razumljivo i logično. Ove okolnosti jednostavno nitko nije mogao predvidjeti.

2.       Postoji li uopće bilo kakav interes za bukiranje smještaja?

Za sada postoji jedino interes za otkazivanjem rezervacija. Nitko nije siguran koliko će ovo zapravo trajati i većina ljudi u ovom trenutku ne razmišljaju o putovanju i odmoru. O tom najbolje govore podaci u sustavima koji prate interese klijenata. Graf prikazuje razliku u broju pretraga za period od 90 dana iz kojeg je lako iščitati da interesa gotovo da i nema.

3.       Je li bilo otkazivanja rezervacija za predsezonu? Prema mojim informacijama već se otkazuju i rezervacije i za sezonu pa čak i posezonu. Kakva su Vaša saznanja?

Kompletna predsezona je već otkazana. Drastičan broj povećanja otkazanih rezervacija krenuo je s informacijom kako Ryanair otkazuje svoje letove do svibnja, a već sada je i upitno što će biti s lipnjom. Trenutno sve ovisi o razvoju situacije s pandemijom, ali isto tako smatram da se dosta toga može napraviti kako bi eventualno umanjili broj otkazanih rezervacija za sezonu i posezonu. Jedan od načina da prilagodite poslovanje ovom neizvjesnom periodu je da omogućite fleksibilne uvjete otkazivanja, što podrazumijeva besplatno otkazivanje sve do dana dolaska. Tako ostavljate prostor gostima da odluku o svom odmoru donesu do zadnjeg trenutka bez pritiska naplate od strane iznajmljivača.

4.       U kolikoj mjeri će ova situacija ugroziti poslovanje privatnih iznajmljivača kojima je to osnovna djelatnost? Jesu li oni najugroženija skupina ili su najugroženiji oni koji su zadnjih godina podizali kredite za kupnju i uređenje apartmana, te mjesečne anuitete (rate) otplaćivali od prihoda od iznajmljivanja?

Turizam direktno generira oko 20% BDP-a, to jest zaradu veću od 10 milijardi eura, tako da ova situacija ugrožava poslovanje svima, a ne samo privatnim iznajmljivačima. U prijevodu to znači da Hrvatska i njeni građani žive od turizma i da je to jedina zdrava privredna grana u Hrvatskoj. U ovim okolnostima Vlada RH bi prema svojim građanima, obrtnicima i firmama trebala imati sluha više nego ikada, a mjere koje smo do sada imali prilike vidjeti kao pomoć gospodarstvu nisu dovoljne. Ono što nude je samo odgoda i akumuliranje dugova, a potreban je otpis i oslobađanje davanja kako bi se spasila radna mjesta. Vjerujem kako je i bankama u interesu zadržati svoje klijente te je samo pitanje vremena kada će ponuditi reprograme i moratorij na rate kredita. Već je sada jasno kako će se pravila igre mijenjati i kako će ekonomski oporavak tržišta trajati jako dugo.

5.       Trebaju li oni koji ubiru poreze i druga davanja od privatnih iznajmljivača umanjiti ta davanja ili ih odgoditi i u kojoj mjeri?

Na stranicama Porezne uprave iznajmljivači mogu preuzeti obrazac za odgodu plaćanja paušalnog poreza sukladno trenutnoj izvanrednoj situaciji. S obzirom na to da 31.03.2020. istječe rok za uplatu paušalnog poreza za smještaj, privatni iznajmljivači, to jest domaćinstva trebaju ispunite zahtjev za odgodom. Prema pravilniku propisuje se odgoda ili oslobađanje od plaćanja godišnjeg paušalnog iznosa turističke pristojbe u uvjetima posebnih okolnosti definiranih člankom 14. Zakona o turističkoj pristojbi. Još se ne zna hoće li odluka biti odgoda ili otpis, ali u obzir će se uzeti samo oni koji su predali zahtjev. Kao Udruga iznajmljivača Zadar u narednom periodu ćemo razmotriti i mogućnost peticije za otpis paušalnog iznosa po krevetu koji kao namet lokalne samouprave u ovim okolnostima nema nikakvog opravdanja.

Daniel Radeta, predsjednik Udruge iznajmljivača Zadar

Izvor: Zadarski List, Goran Šimunov